Qida zəhərlənməsindən ehtiyatlı olun! ölümlə nəticələnə bilər

 


Körpələr, uşaqlar, hamilə qadınlar, yaşlılar və immun sistemi zəif olan insanlar qida

 zəhərlənməsinə daha çox həssas ola bilərlər. 

Qida zəhərlənməsinin xüsusilə yaz aylarında artan əhəmiyyətli bir sağlamlıq problemi olduğunu ifadə edən

  Şəffaflıq.az xəbər verir ki, Mövzu ilə bağlı  Türkiyəli Dr. Nurten Elkin məlumat verib.

Qida zəhərlənməsinə səbəb olan amillər 

Qida zəhərlənmələr əsasən yüngül və qısamüddətli xəstəliklər olsa da, fərddən asılı olan amillər səbəbiylə ağır gedişə və ölümə səbəb ola bilər. Kimyəvi maddələr, pestisidlər, yuyucu vasitələr, plastiklər, parazitlər və mikroorqanizmlər (bakteriya, küf, maya) bu faktorlar sırasına daxil edilə bilər.


Ye
məyin saxlanacağı qablarda vacibdir; Mis və qurğuşun qablarında saxlanılması xüsusilə ağır metal zəhərlənməsinə səbəb ola bilər. 
Bu səbəbdən qidalar qalaysız mis, alüminium və boyalı plastik qablarda saxlanılmamalıdır. 


Qida zəhərlənməsi tez -tez birdən başlayır. 

Xəstəliyin simptomları çirklənmiş qidaların qəbulundan 30 dəqiqə və 72 saat sonra görünə bilər. İshal, qarın ağrısı, qarın krampları, ürəkbulanma, qusma və bəzən hərarət ola bilər.

 Bəzi insanlar eyni çirklənmiş qidaları yedikdən sonra heç bir simptom görməsə də, bəzi şəxslər ciddi simptomlarla qarşılaşa bilərlər; Bu vəziyyəti təyin edən şey, yeməyin nə qədər çirkləndiyi, istehlak edilən miqdar və fərdin həssaslığıdır.

 Qusma və ishal bədənin toksinə reaksiyasıdır. Xüsusilə ilk 24 saatda ürəkbulanma və ishal əleyhinə dərmanlar mütləq istifadə edilməməlidir. Bu dövrdə yataq istirahəti və bol maye çox vacibdir. Qatıq, düyü sıyığı, qaynadılmış kartof kimi qidaların istifadəsi ishalın azalmasında təsirli ola bilər.
 Bundan əlavə bağırsaq hərəkətliliyini artıracağı üçün çiy tərəvəz, ərik, gavalı, əncir, qarpız, üzüm kimi meyvələrdən istifadə etməmək düzgün olardı. qanlı ishal, ishal ilə şiddətli baş ağrısı, boyun ağrısı və ya hərarətiniz varsa və zəhərlənmə Semptomlar iki gündən çox davam edərsə dərhal həkimə müraciət edilməlidir.
 Şəxsi gigiyenanın təmin edilməsi, tez -tez və üsula uyğun olaraq əllərin yuyulması, dırnaqlar qısa və təmizdir, əllərdəki yaralar və kəsiklər kimi hallarda yemək hazırlanması tələb olunarsa, bu yaralar su keçirməyən bir sarğı ilə örtülməlidir. sonra bişirilir və istehlak edilir, iki saat ərzində otaq temperaturunda, tezgahın və sobanın üstündə olmalıdır.Çox sərinləmək üçün buraxılmamalı, yazda bişmiş yeməklər otaq temperaturunda bir saatdan artıq saxlanılmamalı, dondurulmuş qidalar heç vaxt qızdırıcıda, sobada və s. Qida zəhərlənməsinin qarşısı qidanın əriməməsi, pasterizə edilməmiş süd və süd məhsullarından istifadə edilməməsi, alınan tərəvəz və meyvələrin axan suyun altında yaxşıca yuyulmasıdır.
 Bundan əlavə, kıyılmış ətdən hazırlanan yeməyin hərtərəfli hazırlandığından əmin olmaq, etibarlı mənbələrdən içməli su əldə etmək, etibarlılığına əmin olmadıqda onu qaynatmaq və ya mümkünsə apteklərdən xlor tabletlərindən istifadə etmək lazımdır. istifadə üçün təlimatlara uyğun olaraq istifadə edin, konserv alarkən üst və alt qapaqlar şişir və qutu zədələnir.Hububat və paxlalı bitkilər kimi qidalar heç vaxt nəmli və isti bir mühitdə saxlanılmır, satın alınarkən etiket məlumatlarını oxuyun. İstehsal və son istifadə tarixinə və saxlama şərtlərinə diqqət yetirərək hər cür qida məhsulları, xüsusən yaz aylarında çöldə və açıqda satılan qidaların istehlakından qaçınmaqla, mətbəx bezi,Tutacaqların və süngərlərin mikrobların bir yerdən digərinə daşınmasında təsirli ola biləcəyini nəzərə alaraq, hər istifadədən sonra bezləri dezinfeksiya etmək çox vacibdir.
 

Xəbəri paylaş


Facebook-da paylaş


{sape_links}{sape_article}