İnsultdan sonra xəstə bir çox qidalanma şərtlərinə, pəhrizə əməl etməlidir.

İnsultun səbəbi beyin qan dövranı pozğunluğu, arteriyaların trombla tutulmasıdır. Bunun qarşısını almaq üçün və insultdan sonra xəstə bir çox qidalanma şərtlərinə, pəhrizə əməl etməlidir.
Şəffaflıq.az medicina.az-a istinadən insulta qarşı pəhriz və rasionu təqdim edir:
-Xəstə lif, fol turşusu ilə zəngin qidalar seçməlidir. Sutkada 500 qr - kələm növləri, portağal, çuğundur. sparja, brokkoli
-Kaliumla zəngin banan, qaysı qurusu, havalı, mərci. Təkrar insultun işini yaxşılaşdırır. Qarabaşaq, qəhvəyi düyü, buğda, arpa.
-Antioksidantlarla zəngin pomidor, nar, giləmeyvələr, qarağat, qara üzüm, badımcan
-Sarımsaq və cövhəri
-Ət yalnız yağsız pəhriz əti, toyuq, hind quşu
-Balıq və dəniz məhsulları
-Yeməkləri təmiz günəbaxan və zeytun yağında hazırlayın
-Bu xəstələrin su-duz balansı normada olmalıdır: su, kompot, mors, kisel qanın qatılığına qarşıdır
Nələr olmaz:
-Yumurta, xüsusən sarısı
-yağlı xama, süd
-KOlbasa, sosis, konserv, qızardılmış qidalar
-Yağlı qırmızı ət
-Marqarin, kərə yağı
-Kofe, energetik içkilər
-Duzu azaltmalı, şoraba, marinad olmaz
-Alkoqol, araq

Xəbəri paylaş


Facebook-da paylaş


{sape_links}{sape_article}